kennismakingsgesprek
DutchEnglish
  • DutchEnglish
  • 023 - 890 45 60
  • info@macadvocaten.nl

Samenlevers

Verbroken relatie van samenlevers

Als u en uw partner niet getrouwd waren, maar wel samenleefden, moet er bij een relatiebreuk vaak ook nog veel geregeld worden.

Kinderen

Als u samen kinderen heeft, verschilt de situatie feitelijk niet veel van een echtscheiding. Onder het kopje ‘kinderen’ op onze website vindt u meer informatie.

Alimentatie

Voor de onderhoudsverplichting naar uw eigen kinderen toe, maakt het niet uit of deze geboren zijn tijdens een huwelijk of niet. De berekening van kinderalimentatie zal in alle gevallen op dezelfde manier uitgevoerd moeten worden.

Waar ex-partners na her huwelijk ook nog een periode onderhoudsplichtig voor elkaar blijven, is dat bij samenlevers niet zo. Na een verbroken samenleving is er geen partneralimentatie verschuldigd, tenzij u hierover schriftelijk andere afspraken over heeft gemaakt.

Vermogensrechtelijke afwikkeling

Als u een samenlevingsovereenkomst heeft gesloten is daar over het algemeen in opgenomen hoe na een relatiebreuk om gegaan moet worden met de financiële gevolgen van de breuk, zoals de verdeling van een gemeenschappelijke woning, opgebouwd vermogen of opgebouwde pensioenrechten. Omdat er tijdens de relatie meestal geen exacte financiële administratie is bijgehouden, is dit niet altijd even makkelijk. Wij zullen u helpen met het duiden van de afspraken en u voorlichten over de informatie die u moet vergaren om tot een goede afwikkeling te komen.

Als u geen samenlevingsovereenkomst heeft, valt u voor de verdeling terug op de bepalingen van de wet, aangevuld met wat de redelijkheid en billijkheid voorschrijven.